2108013625 Μακεδονίας 3, Κηφισιά theodora.papadopoulou@gmail.com

Γιατί «πονάει» το σήριαλ με τη ζωή του Αγίου Παϊσίου;

Γιατί «πονάει» το σήριαλ με τη ζωή του Αγίου Παϊσίου;

Τις τελευταίες εβδομάδες άνοιξε αυλαία το σήριαλ με την ζωή του Αγίου Παισίου και μαζί του ξέσπασε ένας χείμαρρος έντονων και αντιφατικών συναισθημάτων εκδηλώσεων.

Παρόλο που τα ποσοστά τηλεθέασης αποδεικνύουν ότι η τηλεοπτική σειρά έχει αγαπηθεί από πολλούς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεχείλισαν από δημοσιεύματα που θέλουν  την αναφορά στη ζωή ενός Αγίου να θέτει σε κίνδυνο την προοδευτικότητα του σύγχρονου ανθρώπου.

Μια προοδευτικότητα που φαίνεται να μην  απειλείται από τηλε-σκουπίδια που προωθούν την ηδονοβλεψία, την ίντριγκα και το ξεπεσμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά τρομάζει στη προώθηση αξιών όπως η ανεξικακία, η ενσυναίσθηση και ο αλτρουισμός.

Ο σύγχρονος άνθρωπος φαίνεται να απειλείται από την ‘αγιότητα’ και να καθησυχάζεται από το εύκολα μεταβολίσιμο επιφανειακό συναίσθημα. Αυτό που δεν αίρει αξιώσεις ανάλογης προσφοράς οι οποίες μπορούν να πλήξουν το ναρκισσιστικό τρόπο ζωής του. Οι βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις δομούνται με κόπο και ενδυναμώνουν με το χρόνο. Απαιτούν την αφούγραση των συναισθημάτων του Άλλου και την ικανότητα απόλαυσης  δια μέσω της προσφοράς. Πόσο διατεθειμένος όμως είναι ο σύγχρονος άνθρωπος να ‘δώσει’ κάτι από τον εαυτό του προκειμένου να απολαύσει ο Άλλος; Το δικό του συναισθηματικό έλλειμα είναι τόσο μεγάλο που δεν υπάρχει απόθεμα για να δώσει σε κάποιον άλλο. Μέσα από τις διεκπαιρεωτικές σχέσεις των μελών της σύγχρονης οικογένειας, τα παιδιά μεγαλώνουν με συναισθηματική πείνα και . παλεύουν μια ζωή μέσω μανιακών εκδηλώσεων να καθησυχάσουν τα δικά τους άγχη.

Πραγματικά η ζωή ενός Αγίου μπορεί να μας αναγκάσει να δούμε όλα αυτά που δεν έχουμε και να θυμηθούμε αξίες και ιδανικά που μεθοδευμένα έγιναν παλαιομοδίτικα. Οι επιλογές μας είναι δυο. Ή θα αφορίσουμε ότι μας θυμίζει αυτά που μπορούμε να πετύχουμε ως Άνθρωποι με κόπο και αλτρουισμό ή θα συνεχίσουμε να υπνώνουμε τη συνείδηση μας θεοποιώντας ‘σκουπίδια’  που βαπτίζουμε ως ‘προοδευτικά’ και προχωρημένα.

Το μέλλον θα δείξει τι πιστεύει ότι αξίζει ο Άνθρωπος.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Πίσω